Online tools voor de praktijk

Van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) ontvingen wij het jaarverslag 2020: “ Het jaar waarin het coronavirus en de getroffen maatregelen een grote impact hebben gehad op ieders leven. Vanuit de AWVB hebben we geprobeerd een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis die nodig was om mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en zorgprofessionals zoveel als mogelijk te ondersteunen. “

In het online publieksjaarverslag van de AWVB wordt onder andere terug gekeken op activiteiten in kennisontwikkeling en kennisdeling gericht op het optimaliseren van de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking: https://awvb.ccreader.nl/jaarverslag2020

Online tools voor de praktijk.

In het jaarverslag is ook aandacht voor de activiteiten en producten die zijn ontwikkeld om wetenschappelijke kennis zo goed mogelijk te delen met zorgprofessionals, mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. De ervaring leert namelijk dat deze kennis ‘alleen’ in de vorm van een artikel of rapport niet vanzelfsprekend wordt benut door mensen buiten de wetenschap.

De AWVB ontwikkelt producten op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en organiseert bijvoorbeeld symposia en studieochtenden. Ook verschijnt meerdere keren per jaar een nieuwsbrief en delen we nieuwsberichten via social media en online platforms.

Webapp Familie enzo
In 2020 ontwikkelde de AWVB de webapp Familie enzo. In die app wordt gebruik gemaakt van de inzichten uit AWVB-onderzoek naar familienetwerken. Met deze webapp kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking zelf hun familienetwerk in kaart brengen.

Op de website familieenzo.nl kan een account aangemaakt worden. Hierbij kan een eigen avatar (poppetje) samengesteld worden, compleet met haarkleur, bril én snor of baard. Vervolgens worden op dezelfde manier stap voor stap familieleden en andere belangrijke personen toegevoegd aan het familienetwerk.

Aan de hand van vragen als ‘Wie is belangrijk voor jou?’ en ‘Wie helpt jou als je niet zo’n goede dag hebt?’ wordt het familienetwerk in kaart gebracht. Aan het eind rolt er een netwerkoverzicht uit, inclusief familieportret, dat je kunt printen of downloaden als pdf.

In de webapp is een handleiding beschikbaar voor professionals om samen met hun cliënt het netwerkoverzicht van betekenis te voorzien. Familie enzo is voor iedereen kosteloos beschikbaar.

Familie enzo is mede mogelijk gemaakt door subsidies van Stichting Dichterbij, Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland en Stichting SPZ.


Terug naar blog overzicht
© 2024 - Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland
Naar boven